Как да премахнем лошите миризми от нашия дом?

Замисляли ли сте се, че всеки дом има типична миризма? Както когато влезете в къщата на баба Ви, усещате аромат, който Ви носи известна доза носталгия. Всъщност този специфичен аромат е попит във всяка частица от този дом – в старите мебели, в стените, в килима – всички тези елементи от декора попиват миризмите през годините и се наслояват. Както, ако сте пушач и сте свикнали да пушите вътре в стаята, след време, дори и да откажете цигарите, аромата на никотин остава в дома Ви и се налага да направите основен ремонт.

За съжаление, понякога миризмите, с които се асоциира нашия дом, не са така приятни – развалена храна, неприятна миризма от сифона на мивката или дори неопределена отблъскваща миризма, чийто произход не можем да открием. В тази статия ще опишем най-честите източници на неприятна миризма в дома Ви и ще Ви дадем полезни съвети как да се отървете от тях, разбира се по най-безопасния за Вас и Вашето семейство начин.

 „Вдъхнете“ аромат на свежест на стария килим

Съществуват няколко начина, чрез които можете да отстраните неприятната миризма от килима. Първият, и най-лесен, е чрез поръсване на сода върху килима. Чрез този евтин и напълно достъпен продукт, Вие можете не само да освежите цветовете на килима, но също така и да премахнете неприятната миризма. Содата е полезна също така в борбата с петна по килима.

Вторият начин е чрез перяща прахосмукачка, като във водата, която изсипвате в прахосмукачката, добавяте няколко капки етерично масло. Така не само килимът, но и целият апартамент, ще ухае на свежест.

Прегледайте съдържанието на хладилника

Веднъж седмично опразвайте изцяло хладилника си и изхвърлете храните с изтекъл срок на годност. След като направите това, избършете старателно хладилника с разтвор от оцет и вода, и поставете отворен пакет със сода вътре в хладилника. Содата ще абсорбира остатъчната неприятна миризма. 

Борба с миризмата на „старо“

Ако в дома си имате основно мебели, завещани от Вашите родители, то тогава със сигурност ще усетите този тип миризма. Отново имате няколко варианта за справяне с проблема – изхвърлете старите и ненужни мебели, подновете ги – чрез боядисване на дървените шкафове и секции, или ги почистете с помощта на сода за хляб (това се отнася за почистване на килими и дивани).

Ако поставите няколко отворени пакета кафе на зърна в дома си, това със сигурност ще помогне в борбата с неприятните миризми. Избягвайте използването на аерозоли в дома си, особено ако страдате от астма или алергии. Винаги обръщайте внимание на естествените източници на приятни миризми, като поставянето на вази със свежи цветя.

Решете проблема бързо и лесно!

Ако искате веднъж завинаги да разрешите проблема с неприятната миризма във Вашия дом или офис, без значение какъв е нейния източник, отделете няколко минути, за да проучите професионалните ароматизатори, налични на пазара в момента. Разбира се, тези продукти не биха се характеризирали като неща от първа необходимост, но несъмнено точно тези малки неща създават специален стил и атмосфера.

Как да изберете подходящия аромат за своя дом?

Ароматът, който избирате, трябва да бъде в синхрон със стаята. Той трябва да подчертава, разкрива и допълва интериора, и по никакъв начин да не му се противопоставя. Ето защо, преди да закупите аромат за дома си, преценете в коя конкретна стая ще "живее" и дали този аромат ще отговаря на стила.

Изберете специален аромат за спалнята. В цялата къща може да се използва един аромат, но за спалнята той трябва да е различен. Всичко зависи от Вашите планове. За страстни нощи използвайте специален аромат, като жасмин или ориенталски аромати. Ако искате да се отпуснете и да спите, изберете ароматите на лайка или лавандула.

Когато избирате аромат за спалня, имайте предвид, че силните и живи аромати, които биха били подходящи за хола, могат да ви причинят неразположение и проблеми със съня. В домашни условия е нежелателно да се използват аромати с ярки ментолови и цитрусови нотки. Такива миризми стимулират прекомерната активност. Но те са полезни за офиса или фитнеса - ще усетите забележим прилив на енергия. В допълнение, цитрусовите акорди са по-добре да се избират без синтетични добавки, в противен случай такъв аромат ще наподобява домакински химикали.

 

Не пестете средства за тази важна покупка! Евтините ароматизатори са по-склонни да излъчват твърде силна химическа миризма, която би предизвикала главоболие, а не това е Вашата цел.

Обадете ни се 0878 211 861